Female Sexual Dysfunction

Wat is FSD?

FSD staat voor Female Sexual Dysfunction, oftewel ‘seksuele disfunctie bij de vrouw’. Maar wanneer spreken we nu van een disfunctie of een probleem? Wanneer een vrouw regelmatige en terugkerende seksuele problemen heeft en deze ook écht zelf als een last ervaart,  kan er mogelijk gesproken worden van een seksuele disfunctie. Dit probleem kan gevolgen hebben voor haarzelf, maar ook voor haar relatie.

Verminderd verlangen en/of het niet goed opgewonden kunnen worden komen het meest voor. Maar ook pijnklachten of orgasmenproblemen komen voor. Daarnaast is van sommige medicatie (zoals antidepressiva) bekend dat zij seksuele klachten kunnen veroorzaken. 

Nog te vaak wordt er gedacht dat seksueel verlangen er spontaan hoort te zijn bij vrouwen. Echter zie je vaak dat er een zogenaamde seksuele prikkel nodig is voor vrouwen, welke het seksuele systeem aanzet.

Hoe gevoelig een vrouw is voor deze seksuele prikkels kan verschillen tussen vrouwen onderling, maar kan ook veranderen door veranderingen in de omstandigheden (bijv. relationeel, psychologisch of medisch).

Wanneer er problemen in het seksueel functioneren optreden bij vrouwen kan dit gebeuren op diverse gebieden. De meest voorkomende disfuncties zijn: Verminderd seksuele opwinding en verminderd seksueel verlangen.

Wat vrouwen met FSD delen, is dat hun verminderde verlangen of opwindingstoornis niet veroorzaakt wordt door hun relatie of een andere aanwijsbare verklaring. Als een man bijvoorbeeld niet lief is, 60 uur in de week werkt, je kleine kinderen hebt en daardoor wat minder vaak zin in seks, is er dus niet meteen sprake van FSD.